Workshopdriedaagse
schrijven en vertellen

31 mei t/m 2 juni 2019| €.45,00 per workshop| duur: 2,5 uur per workshop

Ticketverkoop: bijna open! 

logo Verhalenboot 2x2.jpg

Laat je inspireren door ervaren vertellers, dichters en schrijvers en ga zelf aan de slag! Volg drie dagen lang een keur aan kortdurende workshops. We sluiten met de workshopdriedaagse aan bij festival Zwolle Unlimited, waar je storytellers, spoken word artiesten en dichters on stage aan het werk kunt zien en tijdens de Ceilidh (open podium) ook zelf kunt vertellen, voordragen of musiceren. Voor en na het volgen van een workshop is er genoeg tijd om te genieten van allerlei optredens op het festival. De Workshopdriedaagse wordt georganiseerd door Productiehuis De Verhalenboot in samenwerking met De Vertelacademie NL/BE en De Schrijversvakschool Groningen/Noord-Nederland. De workshops zijn geschikt voor volwassenen en 16+. 

 

Vrijdag 31 mei 

19.00-21.30 Een goed verhaal schrijven – Pauline Durlacher

 

Zaterdag 1 juni 

13.00 – 15.30 Kitchen to Castle – bring the locations in your stories to life – Shona Cowie
13.00 – 15.30 Er was eens… (Hoe kom ik van m’n clichés af) – Pauline Durlacher

16.00 - 18.30 Zeggen, liegen en verzwijgen – Merel Bruning
16.00 - 18.30 Een goed verhaal vertellen – Raymond den Boestert

 

Zondag 2 juni

11.30 – 14.00 Spelen met taal op het podium – Paul Groos
11.30 – 14.00 Een goed verhaal vertellen – Raymond den Boestert

14.30 – 17.00 Cross cultural storytelling - Mara Menzies
14.30 – 17.00 Herken de kansen in jouw verhaal (plotting) - Joke van Vliet

 

 

Informatie over de workshops: 
Spelen met taal op het podium – Paul Groos 

Wat voor boeiends kun je allemaal doen met je taal op het podium? Bedenk je het ter plekke of ben je goed voorbereid? Spelen met taal: dichters doen niet anders. Maar ook in vertelproza kan er van alles. In deze workshop oefenen we met aardige allitteraties, toffe trikolons en krachtige climaxen. Het gaat over rijm en ritme, antithese en paradox, parallellie en chiasme. Laat je niet afschrikken door de moeilijke termen, die zijn niet belangrijk. Spelen wel! Vooral met taal. Voor vertellers en schrijvers met enige ervaring.

 

Cross cultural storytelling - Mara Menzies (Engelstalig) for English version, see bottom

Verhalen overstijgen doorgaans de verschillen tussen culturen, maar vandaag de dag kan het vertellen van verhalen uit andere culturen ook moeilijkheden geven. De Schots-Keniaanse verteller Mara Menzies reist de hele wereld over en gebruikt haar ervaring in cross-cultureel vertellen om samen met de deelnemers te onderzoeken hoe we als vertellers moeten navigeren in dat almaar grimmiger wordende landschap. In deze interactieve workshop hervertellen we verhalen uit allerlei culturen en onderzoeken we hoe ánders ze worden verteld en ontvangen door mensen met verschillende achtergronden. We kijken hoe verhalen veranderen en zich aanpassen wanneer ze reizen en we experimenteren met verschillende manieren om een verhaal authentiek te maken. Geschikt voor vertellers met enige ervaring.

 

Een goed verhaal schrijven – Pauline Durlacher
Wil je (beter) proza schrijven? Schrijf je voor je werk? Voor de krant? Wat maakt dat de lezers aan jouw verhaal gekluisterd zijn? Ervaar wat een goede schrijftechniek kan doen met de aandacht van je lezer, je beeldenrijkdom en je echtheid als schrijver. Om goed te schrijven heb je talent nodig en om je talent te ontwikkelen heb je techniek nodig. Zet je eerste of tweede schreden op het schrijverspad en ontdek aan de hand van een aantal specifieke schrijfopdrachten hoe je verhaal aan kracht kan winnen.

 

Er was eens…. (hoe kom ik van m’n clichés af) – Pauline Durlacher
Je gaat aan het werk met je eigen clichés en leert preciezer te formuleren; te schrijven wat je écht wilt zeggen. Weinig zinnen zijn zo vaak gebruikt als deze: er was eens. Wat zeg je nu eigenlijk écht met deze woorden? Of neem: de kathedraal valt ten prooi aan de vlammen. Preciezer kan niet, origineler wel. Deze workshop gaat over het herkennen van clichés en het effect en de functie van clichés, over uitgesleten paden, motorzinnen en over precisie. We schrijven in de les. Als je wilt, mag je een eigen stuk tekst meenemen. Voor alle niveaus.

 

Herken de kansen in jouw verhaal (plotting) – Joke van Vliet
Je hebt een idee voor een verhaal. Of je hebt nog geen idee voor een verhaal. In beide gevallen ga je in deze workshop via schrijfopdrachten op zoek naar de plot en kom je tot een bruikbare verhaallijn.
Je schrijft de openingsscène. En daarna is het zaak om de onbenutte mogelijkheden te herkennen in je tekst. Herschrijven heeft pas zin als je die kansen weet te gebruiken. Dat betekent in de eerste plaats: heel goed lezen. Zoveel techniek in één workshop: het resultaat is dat je verhaal aan gelaagdheid wint. Voor schrijvers met enige ervaring.

 

Een goed verhaal vertellen – Raymond den Boestert
Beeldend en boeiend vertellen, hoe doe je dat? Pas je vertellen toe in je werk? Wil je verhalen vertellen in je privéleven? Of wil je er je beroep van maken? Zet je eerste stappen op het pad van storytelling. Leer hoe je een verhaal opbouwt, hoe je treffende beelden creëert die je verhaal invoelbaar maken, leer verbinding maken met je publiek én met je verhaal, leer het verhaal zó te presenteren dat het publiek aan je lippen hangt! Onderwerpen: verhaalstructuur, beelden maken, verbinden, associëren en presenteren.

 

Kitchen to Castle – bring the locations in your stories to life – Shona Cowie (Engelstalig) for English version, see bottom
Is het je wel eens opgevallen dat je lichaamshouding volstrekt anders is bij het betreden van een danszaal dan wanneer je een kast binnengaat, een bos in loopt of een zwembad? In deze praktische workshop laat de schotse vertelster en theatermaker Shona Cowie de deelnemers zich bewust worden van hun lichaamshouding en lichaamstaal. Je leert manieren om door middel van je lichaamstaal de sfeer van een bepaalde ruimte op te roepen, bepaalde objecten en karakters neer te zetten. Shona past technieken toe die ze heeft geleerd tijdens haar mime-opleiding in Frankrijk bij ‘Jacques Lecoq school of movement and mime’. Ze deelt haar ervaring en laat je voelen hoe het vertellen van verhalen via lichaamstaal voorbij alle taalbarrières gaat. Geschikt voor alle niveaus.

 

Zeggen, liegen en verzwijgen – Merel Bruning
Een denderende ruzie schrijven, een verliefde ontmoeting levensecht neerzetten, een onzekere sollicitatie écht pijnlijk laten zijn. Zonder misverstand en onbegrip is er geen drama, maar hoe zet je een dialoog in elkaar die leest als een natuurlijk gesprek? Hoe geef je stilte een functie? En hoe creëer je een geloofwaardig decor dat je dialoog ondersteunt? Een dialoog gaat ook en vooral om wat je niet zegt, en een decor gaat niet alleen om wat je kunt zien. Voor schrijvers met enige ervaring.

 


Engelstalige teksten van de Engelstalige workshops

 

Cross cultural storytelling – Mara Menzies 

Stories transcend cultures, but in today's world, telling stories from other cultures can be fraught with difficulties. Scottish/Kenyan storyteller Mara Menzies draws on her vast cross cultural storytelling experience to examine how to navigate that increasingly thorny landscape. In this interactive workshop, we will be exploring stories from a variety of cultures and in the re-telling, we will consider how stories differ in the way they are told and received by people from diverse backgrounds. We look at how stories evolve and adapt as they travel and we will experiment with the different ways of bringing authenticity to a story. Suitable for those with some storytelling experience.


Kitchen to Castle – bring the locations in your stories to life – Shona Cowie 
Your body acts differently if you enter a ballroom or a cupboard, a forest or a swimming pool. Had you noticed? In this practical workshop participants will bring awareness to their bodies and learn ways to manipulate their physicality in order to evoke specific and clear spaces, objects, atmospheres and characters in their storytelling. Through techniques adapted from her training at Jacques Lecoq school of movement and mime, Scottish storyteller Shona Cowie will open up her practice and share how storytelling can move above language barriers and beyond. Suitable for all levels.

 

 

Degenen die na de workshopdriedaagse de smaak te pakken hebben, worden van harte uitgenodigd, hun storytelling skills verder te ontwikkelen tijdens de vele vertelcursussen en schrijfcursussen die in Zwolle worden aangeboden door Productiehuis De Verhalenboot.


HANDIG VOOR NIEUWE VERTELLERS